5 ondernemerslessen van een bokskampioen | Ripplestarters
Back to blogs menu

5 ondernemerslessen van een bokskampioen

back

Er was een tijd dat ik nog redelijk fanatiek aan het boksen was. Radmilo Soda (foto boven) heette mijn trainer. En ik herinner me nog als de dag van gisteren dat hij iets tegen me zei dat me altijd bij zal blijven.

Ik ben aan het sparren met een kerel die minstens een kop groter was dan ik. Hij raakt me hard met een rechtse-directe. Even voel ik niks. Dan de effecten van de dreun, angst en woede. Als een gek stort ik me weer op mijn tegenstander, die mij zonder pardon weer op mijn plek zet. Radmilo stopt het rondje sparren en wenkt mij naar mijn hoek, waar hij met een glimlach zegt: ”Stop nou eens met vechten en speel gewoon het spelletje.”

Doorzetten

De woorden van Radmilo hebben me iets laten zien. Wij ondernemers zijn resultaatgerichte mensen. We zijn hard voor onszelf en werken aan onze onderneming tot we ons doel bereikt hebben.

Onze grootste kracht is tegelijkertijd onze valkuil. Ons doorzettingsvermogen brengt ons slechts tot een bepaald niveau van succes. Zodra we dat punt bereikt hebben, komt het aan op mentale kracht en vooral slim ondernemen. Dat doe je wanneer je ondernemen als een strategisch spel blijft zien.

Maar hoe blijf je dat doen, wanneer je met tegenslagen te maken krijgt of, zoals in mijn voorbeeld, een pak slaag krijgt? Ik heb het geleerd van Radmilo, die op zijn zestiende uit Kroatië op zichzelf naar Nederland kwam. Hij begon met een baantje in de spoelkeuken als amateurbokser en werkte zich op tot bokskampioen en succesvol ondernemer. Hij gaf mij via zijn bokstrainingen de volgende ondernemerslessen.

1. Durf te falen

Wanneer je als bokser de ring instapt met angst voor klappen van je tegenstander, dan zul je de wedstrijd nooit winnen. Ondernemen is net zo. De statistieken wijzen uit dat slechts één op de tien startups het redt. Schrik dus niet als het even tegenzit.

Leer van je fouten, vergeef jezelf en zorg ervoor dat je in no time weer in je spel komt. Dat doe je door te genieten van alle onzekerheid. Je loopt namelijk ook serieus risico om succes te boeken. En dat risico wordt groter, hoe meer je de lol ervan in blijft zien.

2. Zorg voor psychologische vrijheid

De groep waarmee ik bij Radmilo trainde bestond uit een mooie mix van taxichauffeurs, advocaten en loodgieters met diverse culturele achtergronden. Iedereen voelde zich gerespecteerd en veilig. We durfden door het onderlinge vertrouwen risico’s te nemen tijdens het sparren, waar we tijdens de wedstrijd profijt van hadden. Ik probeer die cultuur ook bij de teams waarmee ik onderneem te krijgen.

Onderzoek bij Google wijst uit dat dit inderdaad het juiste recept is voor succes. Het zoekbedrijf onderzocht onder de projectnaam Aristoteles jarenlang de samenstelling van het perfecte team. Ze verzamelden tienduizenden afzonderlijke gegevens die ze nauwkeurig onderzochten en ontworpen tientallen softwareprogramma’s om de ontwikkeling te analyseren.

Het resultaat van hun onderzoek was dat de samenstelling van een team minder belangrijk is dan hoe het team samenwerkt. Hoe meer ‘psychologische vrijheid’ er binnen het team is, hoe beter het team presteert. Er zijn volgens de wetenschappers tientallen technieken om psychologische vrijheid binnen een team te laten ontstaan, maar ze draaien allemaal om twee algemene principes: teams zijn succesvol wanneer iedereen het gevoel heeft zich te kunnen uitspreken en wanneer de teamleden laten zien dat ze rekening houden met elkaars gevoelens.

3. Ontwikkel niveaus

Radmilo had de amateurboksers opgedeeld in twee groepen. Eén voor recreanten en één voor fanatiekelingen die wedstrijden boksten. Toen ik hem vroeg of ik bij de wedstrijdgroep mocht, kreeg ik geen reactie. Op een gegeven moment nam hij mij tijdens een training apart.

Wat volgde was een fysieke en mentale test van tien minuten waarvan ik jullie de details zal besparen. Het resultaat? Ik mocht met de wedstrijdjongens meetrainen. Ik voelde me dankzij de drempel die Radmilo had opgelegd zo vereerd dat ik nooit een training miste en er altijd voor de volle 100 procent voor ging.

Het opleggen van drempels is een zeer krachtig middel om jezelf en jouw team te motiveren. Een manier om dit te doen is door een monitor op te hangen op kantoor waarop je real-time de KPI’s laat zien. Koppel hier een gezamenlijk doel aan en beloon je team wanneer jullie het doel gehaald hebben. Doe dit ook op individueel niveau. Progressie boeken is het leukste wat er is.

4. Leg de lat hoog genoeg

Trainen met Radmilo was op momenten krankzinnig. We deden dingen met ons lichaam waarvan we stuk voor stuk dachten dat we het niet zouden kunnen. Ik heb hieruit geleerd dat we onszelf altijd onderschatten.

Zet dus targets voor jezelf die net even wat hoger zijn dan je realistisch acht. Haal hier eventueel iemand van buiten bij die je helpt om de boel goed op te rekken. Je zult verbaasd zijn over wat je voor elkaar kunt krijgen, wanneer je er met z’n allen vol voor gaat.

5. Wat erin zit, komt eruit

Wanneer je voor een bokswedstrijd traint, begin je ongeveer zes weken van te voren met een intensief trainingsprogramma. In de laatste week schroefde Radmilo het niveau terug naar veel lichtere trainingen. Zo licht dat ik bezorgd werd. Hij stelde me gerust door me uit te leggen dat alles wat we de afgelopen vijf weken erin gestopt hadden er vanzelf uit zou komen. Rust was nu mijn beste training.

In mijn leven als ondernemer grijp ik regelmatig terug op deze ervaring. Ik maak vaak spannende dingen mee. Zo pitch ik deze week in het Duits aan een CEO van een groot bedrijf een voorstel. Dat vind ik best eng, want er staat veel op het spel. Ik vind mijn rust door te beseffen dat alles wat ik de afgelopen tien jaar geleerd heb als ondernemer in mij zit en op dit soort momenten vanzelf naar buiten komt.

Twijfel ik dan nog steeds, dan denk ik terug aan mijn eerste en laatste competitiewedstrijd in het Thialf stadion. Binnen 100 seconden had ik voor de ogen van 5000 toeschouwers mijn tegenstander technisch knock-out geslagen. Ik liep moedeloos terug naar mijn hoek waar Radmilo mij feliciteerde.

Had ik daar nu al die tijd voor getraind? Natuurlijk niet. De weg ernaartoe is veel waardevoller geweest en zal het altijd blijven.